Érdeklődjön!
Írjon nekünk!
Facebook

Porozitás tömítés

VÁKUUMOS ÖNTVÉNYEK IMPREGNÁLÁSA

Az öntés folyamata alatt, az olvadt fémekben gázok szabadulnak fel melyek a megdermedt anyagban folyamatossági hiányt, zárványokat, pórusokat, lunkereket okoznak. Ez olyan öntvényeknél melyeknél a folyadék- vagy gáztömörségnek 100%-osnak kell lennie, selejtet okoz. Ezek az eldobandó darabok nagyrészt gazdaságosan megmenthetőek, ha vákuumosan bevitt, polimerizálódó műanyaggal töltjük ki a pórusait.
A pórusok megjelenésének három jellegzetes típusa van:

ZÁRVÁNY ÉS PÓRUS TÍPUSOK

A zárvány
Jó esetben ez nem okoz problémát. Könnyen előfordulhat azonban, hogy további megmunkálási igény esetén az anyag eltávolítás alatt a zárvány kinyílik és zsák vagy átmenő pórussá válik.

A zsák pórus
Elvileg ez még nem áteresztő, azonban a falvastagságtól függően a belső korrózió könnyen áttöri a legvékonyabb pontot. Szennyeződés megtartás miatt is előnytelen.

Átmenő pórus
A problémák okozója, sokszor láthatatlan, csak nyomás alatt észlelhető a szivárgás.

MIÉRT VÁKUUMOS TÖMÍTÉS?

A pórusok sokszor mikronos nagyságúak, de a mm-es csatornákba vagy a zsák pórusokba a tömítőanyag nem szívódik be a bent levő levegő ellenállása és a tömítő anyag viszkozitása miatt. A vákuumos tömítésnél a darabokat légüres térrel vesszük körül, majd a tömítő folyadék feltöltése ebben a vákuumban történik. Ebből, valamint a tömítő folyadék felszínére eresztett túlnyomás következtében a pórusok magukba szívják az anyagot és a légköri nyomás alatt is magukban tartják.

MIÉRT POLIMERIZÁLÓDÓ ANYAG?

Bár a pórusok tartják a bevitt anyagot, nyomás alatt ennek nincs számottevő ellenállása. Az ULTRASEAL cég fejlesztett ki egy olyan anyagcsaládot mely hőkezelés hatására rugalmasan szilárd anyaggá változik és ellenáll a nyomásnak, rezgésnek, vegyi hatásoknak. Az anyagokat minden jelentősebb minőségellenőrző és felhasználó tesztelte és engedélyezte.

Öntvények keresztmetszetének mikroszkopikus képe.

Cégünk, mint az ULTRASEAL cég magyarországi képviselője rendelkezik a megfelelő berendezésekkel, anyagokkal és licenszekkel ennek az eljárásnak a végzésére. Specialitásunk a jellemzően kis alkatrészek mellett a nagyméretű, vákuumkamrába nem helyezhető darabok (pl: szivattyúházak) vákuumos impregnálása is.

Impregnálás egyszerűsített folyamata

JELLEMZŐ BÉRMUNKA DARABJAINK

Gázmérő berendezések alkatrészei, klíma alkatrészek, fék alkatrészek, motorblokkok, szivattyúházak, vízszerelvények, nyomástartó edények, fa és fém régiségek restaurálása.

Kisméretű felültöltős impregnáló sor

TECHNOLÓGIAI REFERENCIÁK

Delphi, Knorr-Bremse, Visteon, VT Metal, LeBelier, Linamar, Nemak, Csabacast, Grundfos, Fémalk, Bosh, Kludi, stb.

Szívesen adunk további tájékoztatást, e-mailen, telefonon, faxon, levélben az elérhetőségeinkben megadott címeken.